Lempiposteja: Taivaallinen raakasuklaa

|
Kirjoitettu 08.05.2009 Klo. 23:17, alkuperin postitettu tänne

Tein tänään eka kertaa raakasuklaata. Asia on muhinut suunnitteluasteella jo jostain viime syksystä saakka, kun tapasin Runsaudensarvessa kaksi mielenkiintoista ihmistä. Taisinkin kirjoittaa heistä silloin blogiini. Nämä kaverit bongasivat koristani maca-purkin ja siitähän syntyi hyvä keskustelu. Toinen heistä on Olli Posti, jonka ihmeellinen tarina sai mielenkiintoni heräämään entistä voimakkaammin ravinnon vaikutuksia kohtaan. Olli on parantunut MS-taudista oikean ravinnon avulla. Jos tietää mitä MS-tauti tekee elimistölle, ymmärtää miten isosta asiasta on kyse!

Olli intoili näistä suklaajutuista ja pian tapaamisemme jälkeen otinkin jo selvää mitä ihmettä se raakasuklaa oikein on. Kyseessä on siis suklaa, joka tehdään raaoista kaakaopavuista jotka on ainoastaan kuivattu, mutta ei paahdettu (tavallinen kaakao, sokeritonkin, on aina tehty paahdetuista pavuista). Paahtamattomissa kaakaopavuissa on jäljellä kaikki entsyymit ja niiden molekyylirakenne on säilynyt muuttumattomana. Toisin sanoen ihmiselimistö voi tehokkaammin käyttää hyödyksi kaikki kaakaossa olevat ravintoaineet, joita on muuten aivan käsittämätön määrä. Kaakao on yksi maapallon monimutkaisimmista ja ravinnetiheimmistä ruoka-aineista.

Olli on muuten jokin aika sitten julkaissut netissä Nutrix-ravintokirjan, jonka voi ladata ilmaiseksi täältä. Luin itse tuon kirjasen jo syksyllä ja kyllähän se vahvisti entisestään ajatuksiani siitä, että voimme parhaiten kun syömme mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa. Suosittelen lämpimästi lukemaan - kirja voi avata silmiä nykyisen ravinnon suhteen rajustikin. Kirjoitusasu on persoonallisen Ollimainen ;)


Tänään suklaainspiraatio iski luettuani PN:n All About Chocolate -artikkelin. Ainekset on odottaneet kaapissa jo pari kuukautta… ohjeet ja erilaisia ideoita tekoa varten olen kasannut eri blogeista ja sivuilta. Luomuttajat -forumilla on thread aiheesta, alkuperäinen resepti (josta sovelsin lopulta oman reseptini) on Jaakko Halmetojan ja Mikko Lehtolan käsialaa. (huomautus jälkikäteen keväällä 2010: lisää raakasuklaareseptejä Jaakon www.raakasuklaa.com -sivustolla)

Tässä kuvakollaasi suklaan teosta resepteineen, toivottavasti muutkin innostuu kokeilemaan!

Ainekset (voi ostaa mm. Runsaudensarvesta ja Puhdistamo-nettikaupasta, jälkimmäisestä koodilla "kaisaj" 5% alennus!):
-1dl kylmäpuristettua kookosöljyä (ei ole sama asia kuin ruokakaupan kookosrasva)
-1dl kaakaovoita
-1dl sokeritonta luomukaakaota, mieluiten raakakaakaota, voi laittaa myös luomukaakaota pehmentämään makua (raakakaakao on tujua)
-1/2 dl lucuma-jauhetta (valinnainen, makeuttaa ja antaa maitosuklaan tuntua)
-1/dl agavesiirappia (tai muuta makeuttajaa, esim. luomuhunajaa tai steviaa)
-1rkl macaa (valinnainen)


Muita vaihtoehtoja:

Suklaan sekaan voi sekoittaa lukemattomia eri aineksia. Minulla oli kaapissa mm. cashewpähkinöitä, gojimarjoja, mustikka- ja tyrnijauhetta, purple corn -jauhetta, cocoa nibsejä eli raakoja murskattuja kaakaopapuja ja taateleita. Päätin tehdä kahta erilaista suklaata: goji & cocoa nib -suklaata ja taateli & cashew -suklaata.Suklaan tekeminen:

1. Raasta 1dl kaakaovoita juustoraastimella hienoksi raasteeksi. Näin se sulaa helpommin. Mittaa toinen 1dl kookosöljyä. Laita rasvat kuumaa kestävään kippoon ja sulata ne juoksevaksi vesihauteessa. Tein itse vesihauteen niin, että kiehautin vettä vedenkeittimellä, kaadoin sitä isoon salaattikulhoon ja asetin pikkukulhon ison salaattikulhon sisälle.2. Sekoita kuivat aineet sekaisin. Minun reseptissäni tämä tarkoitti 1/2 dl raakakaakaojauhetta, 1/2 dl luomukaakaojauhetta, 1/2 dl lucuma-jauhetta ja 1 rkl macaa. Kaada rasvojen sekaan sekoittaen jatkuvasti, kunnes massa on sileää.3. Makeuta suklaaseos agavesiirapilla tai muulla vastaavalla. Suklaan voi tehdä myös ilman makeutusta, jos tykkää aidon kaakaon kitkerästä mausta. Myös lucuma makeuttaa jonkin verran joten sekin voi riittää. Jos makeutusaineet kelpaavat, niin myös Toranin kalorittomat makusiirapit sopisivat tähän mainiosti.Tässä kohti makutestaus on paikallaan. Minun keittiössäni suklaantekoa seurasi silmä kovana laaduntarkastaja joka vahti ettei suklaa häviä maistelun aikana jo parempiin suihin…5. Viimeiseksi suklaa kaadetaan joko syvälle lautaselle tai esim. jääpalamuotteihin. Omani laitoin kahdelle lautaselle, mikä ei lopulta ollutkaan kovin hyvä idea (hankala irrottaa). Toiseen tekeleen päälle ripottelin goji-marjoja ja cacao nibsejä. Toiseen seokseen sekoitin valmiiksi pilkottuja taateleita ja murskattuja cashew-pähkinöitä. Lopulta suklaa saa olla joko pakastimessa n. 30min tai jääkaapissa vähintään 60min jähmettymässä.


Huom: Yllämainituista suklaasatseista näet kuvan tämän postin lopussa. Viereinen kuva on raakasuklaasatsista jonka tein keväällä 2010. Nämä silikonimuotit on ostettu Brooklynistä USA:sta, mutta samankaltaisia löytyy kyllä Suomessakin mm. keittiökaupoista, Ikeasta, Sokoksista jne.

Tämän jälkeen onkin hyvä lähteä pienessä kaakaopöhnässä treenaamaan (pakkohan sitä on maistella että tulee sopivan makuista) Raakakaakaosta tulee ihan höhlä olo, vähän kuin olisi joko juonut liikaa kahvia tai ottanut pari siideriä! Treeni kulki kyllä loistavasti, heh! Tein koko kehon treenin. Kaksi erilaista viiden liikkeen circuittia. Hiki lensi ja Turmion Kätilöt soi… pitäisiköhän vähitellen vaihtaa tuo levy, kun se on soinut vasta vuoden joka treenissä?

Illalla suklaiden jähmetyttyä voi kutsua ystäviä kylään ja tarjoilla koko kattauksellinen raakaravintoa. Ystäväni kokeilee tällä hetkellä raakaravintoon perustuvaa ruokavaliota terveydentilansa parantamiseksi, joten halusin tarjota jotain mitä kaikki voivat syödä.

Suklaan lisäksi katoin pöytään kahta erilaista Yogi Tea -mausteteetä, vihanneslautasen, manchego-juustoa (raa’asta lampaanmaidosta tehty juusto jonka ostin kauppahallista, tosi hyvää :)) sekä “raw vegan brownies”:eja eli ikäänkuin raakoja mokkapaloja, jotka eivät mokkaa tosin olleet nähneet lainkaan. Niiden reseptin voin laittaa tänne myöhemmin - mutta nyt on pakko päästä unille! Suklaakokki sanoo hyvää yötä, sweet choco dreams!

1 comments:

Ninja ja Taavi said...

Hei,

Tiedätkö, paljonko Puhdistamon postimaksut ovat? :)