Poliquin Body Composition Internship - päivä 1

|
Kurssin ideana on siis oppia, kuinka saada kehonkoostumusmuutoksia aikaan lyhyimmässä mahdollisessa ajassa.

Miksi tämä on tärkeää trainereille ja/tai ravintovalmentajille jotka työskentelevät mm. laihduttajien kanssa? Koska yhtäaikaisen rasvanpolton, lihaskasvun ja suorituskyvyn paranemisen henkisellä/fyysisellä tasolla (tai vähintäänkin kahden näistä) aikaansaaminen on avain erinomaisiin tuloksiin tällä alalla. Oppimalla nämä asiat pystyy erottumaan hyvin helposti muista samalla alalla toimivista.

"Menestyminen on erinomaisuuden sivuvaikutus. Tavoittele erinomaisuutta omalla alallasi, älä koskaan menestymistä." -Charles Poliquin

Charles pystyy saamaan omilla metodeillaan miesasiakkaan 21% rasvoista 6% rasvoihin kahdeksassa viikossa. Naisen hän pystyy saamaan 13% rasvoista 6% rasvoihin kolmessa viikossa. Hänen mukaansa homma menee niin, että kun kropan saa tiukkaan kuntoon luonnollisilla metodeilla - ei näännyttämisellä kuten kisadieetillä usein tehdään - on samassa kunnossa pysyminen vaivatonta. Insuliiniherkkyys ja elimistön kyky käyttää ravintoa hyödykseen ovat vähärasvaisella henkilöllä tehokkaampia kuin henkilöllä jolla on paljon rasvaa. Yhtä lailla kun kroppa on lihava, on hyvin helppoa pysyä lihavana.

Usein ylipainoiset ihmiset ovat myös opettaneet kroppansa lihomaan hyvin pienillä ruoka- ja kalorimäärillä. He syövät väärin. Osa jopa ihan säännöllisesti, mutta ruokia jotka ovat insulinogeenisiä eli nostavat insuliinihormonin tasoa nopeasti syömisen jälkeen. Ylipainoisella - tai oikeastaan ylirasvaisella - ihmisellä tämä tarkoittaa lähes aina mitä tahansa hiilihydraattipitoisia ruokia.

Poliquin mainitsi, että kun puhutaan tutkimuksista joissa on tutkittu useiden pienten tai harvempien suurten aterioiden vaikutusta rasvanpolttoon, harvemmin muistetaan sanoa että nämä tutkimukset on tehty tavallisella länsimaisella ruokavaliolla. Leipä-muro-maitodieetti ei insulinogeenisuutensa vuoksi toimi hyvin vaikka annoskoot olisivat pieniä ja niitä olisi tiheästi. Tällöin harvemmin syöminen toimii paremmin (joskaan ei ole paras metodi rasvanpolttoon - insuliinitason mahdollisimman alhaalla pitävä ruokavalio on).

Ja sitten tärkeä pointti erityisesti kaikille asiakkailleni jotka eivät ole kiinnostuneet salilla käymisestä. Charlesin sanoin: TREENI ON AVAIN KEHONKOOSTUMUKSEN MUUTOKSIIN JA SIIHEN MITEN ELIMISTÖ HYÖDYNTÄÄ SYÖMÄSI RUOAN. Sen vuoksi tällä kurssilla treenaamme eri metodeita hyödyntäen kaksi kertaa päivässä. Nyt kahden päivän jälkeen kroppa on jo ihan piiskattu, ei varmaan vähiten siksi että flunssan takia tuossa tuli taas neljän päivän tauko. Hauskaa silti huomata, että olen meidän kurssiporukkamme vahvin nainen :) Muut likat biittaakin minut sitten olemalla 14-16% rasvoissa jatkuvasti :D

On siis mahdollista parantaa samanaikaisesti sekä kehonkoostumusta että suorituskykyä urheilussa. Rasvanpoltto on tärkeää myös urheilijoille: mitä tiukemmassa kunnossa olet, sitä vähemmän kitkaa - esimerkiksi jalkapalloilija on nopeampi, kun rasvaa on vähemmän. Mitä nopeampi urheilija ja mitä parempi suorituskyky, sitä enemmän urheilijan on mahdollista myös ansaita.

Charlesin mukaan merkittävimmät rajoittavat tekijät rasvanpoltossa ovat:

1. Stressi

Kortisolin ollessa liian korkealla, on hankala polttaa rasvaa. Stressi tuo pintaan usein myös muita rasvanpolttoa hankaloittavia asioita, kuten vatsa- ja suolisto-ongelmat ja hiilarihimot. Kortisoli ja insuliini ovat vastahormoneita - kun kortisoli on koholla, tahtoo kroppa mieluusti nostaa insuliinia saadakseen kortisolin laskemaan.

Millä se tapahtuu helpoimmin? Hiilareilla tietenkin. Kovan stressin alla elimistö myös purkaa mm. maksan sokerivarastoja, jolloin verensokeri voi olla jatkuvasti koholla vaikka ruokailutottumukset olisivatkin kunnossa. Stressinhallinnan oppiminen ja lisämunuaisten toiminnan tukeminen ovat tärkeitä seikkoja nykyisessä kiireisessä elämänrytmissä eläville. Eli kaikille.

2. Ravinnevajeet

Ravinnevajeetkin ovat elimistölle stressi. Esimerkiksi sinkin, magnesiumin ja eri B-vitamiinien puute heikentävät maksan toimintaa ja elimistön kykyä uudelleenrakentaa itseään. Kun nämä funktiot heikentyvät, kerää elimistö itseensä herkemmin kuona-aineita ja toksiineja.

Myös rasvahappoepätasapaino on esimerkki ravinnevajeista, ehkä yleisin kaikista. Nykyihminen saa säälittävän vähän omega3 -rasvoja. Se 1 kapseli päivässä ei oikeasti pelasta ketään. Tämän takia Poliquinin Biosignature-oppien mukaisesti ensin kroppa "kylvetetään" omegoissa (annos alussa usein 15-30 kapselia tai 2-4 ruokalusikallista nestettä päivässä). Tämän jälkeen 1-4kk kuluttua määrää voidaan vähentää.

Biosignature-mittauksissa käytän usein yksinkertaista testiä mittaamaan mineraalitasapainoa. Sinkkinesteen avulla tehtävä sinkkitesti on hyvä indikaattori mm. vatsahappotasosta (sinkki ei imeydy ilman riittävää vatsahappojen määrää) ja samoin muiden vitamiinien ja mineraalien määrästä elimistössä. Toistaiseksi yli 300 tapaamastani asiakkaasta yksikään ei ole läpäissyt testiä ensimmäisellä kerralla. Tämä siis tarkoittaa että yhdelläkään heistä sinkkitaso ei ole ollut optimaalinen.

3. Toksisuus

Elimistölle vieraiden (mm. muovit, raskasmetallit) tai ylimääräisten (mm. käytetyt hormonit) kertyessä elimistöön alkavat kropan normaalit toiminnot häiriintyä. Mitä pahemmat ravinnevajeet, sitä enemmän toksiineja elimistössä. Harvan ihmisen maksa pystyy nykyisin enää työstämään kemikaalien megamääriä joita saamme elimistöön päivittäin. Keskiverron amerikkalaisen maksa poistaa päivittäin yli 500 vierasta kemikaalia - jos elimistöllä on millä poistaa ne, eli riittävä määrä ravinteita. Tuskin olemme Suomessa kovin paljon tuosta jäljessä.

Yksi suurimmista syistä maksan heikolle toiminnalle on liian vähäinen proteiininsaanti. Maksa tarvitsee aminohappoja muuntaessaan toksiineja vesiliukoiseen ja myrkyttömään muotoon. Erityisesti naisilla toksiinien kertyminen näkyy alavartalon ja pohkeiden rasvakerroksina. Ja tätä näkee Biosignature-mittauksissa KOKO AJAN. Poliquinin mukaan 30 vuotta sitten ilmiötä "estrogenisaatio" ei edes tunnettu. Nyt se on räjähtämässä käsiin.

Solutason estrogeenimäärä on suurella osalla nykyihmisistä järkyttävän suuri. Veressä tästä ei välttämättä näy viitteitä, mutta rasvapihtien välissä (reisissä, pakaroissa, pohkeissa) kyllä. Se työ, mitä esimerkiksi Biosignature-ammattilaiset tekevät, ei todellakaan ole turhaa tai liian hifisteltyä. Jos elimistöään ajoissa puhdistamalla voi myöhemmin välttää esim. estrogeeniperäisen syövän, eikö se kannata?


Ekana päivänä kävimme läpi myös Charlesin seitsemän päivän mittaisen detox-ohjelman, joka tehdään ns. medical food shakejen, viherjauheiden, aminohappolisien ja muiden ravintolisien avulla. Hän on kirjoittanut aiheesta kaksi kertaa blogiinsa täällä ja täällä. Tein itse läpi tuon detoxin elokuun alussa ja olihan se kyllä rankka viikko. Kielii samalla siitä, että puhdistettavaa on ja paljon. Sen jälkeen kroppa on kuitenkin tuntunut toimivan paremmin ja mielialat ovat myös pysyneet tasaisempina. Minulla on takana muutenkin jo pidemmän ajanjakson hidas detox, joka jatkuu edelleen. Kirjoitan siitä jossain kohti enemmän, kun laitan tänne ajatuksia omista Biosignature-mittauksistani.

Lukuvinkiksi tästä aiheesta saimme Mark Schaussin Achieving Victory Over a Toxic World. Laitoin tilaukseen Amazon.co.uk:sta :)

Ekan päivän treeneinä olivat kädet, aamulla ja illalla. Niistä teen oman postin joka tulee englanniksi. Näin Biosignature-ystäväni ympäri maailman pääsevät hyödyntämään tietoa itselleen ja asiakkailleen. Facebook on kiva jakamisen väline!

Jaahas, kello on kohta 3 aamulla - heräsin keskellä yötä tuplajalkatreenipäivän jälkeen enkä saanut unta. Kroppa huusi ruokaa ja pää kävi niin ylikierroksilla, että puolen tunnin pyörimisen jälkeen päätin nousta lukemaan ja kirjoittamaan. Nyt voisi koittaa josko saisi pari tuntia unta ennen kolmatta kurssipäivää. Adios!

2 comments:

emr said...

Ihana kun jaat nuo kurssin hetelmät meille muillekkin melkein reaaliajassa! :) Toivottavasti uni maittoi edes muutaman tunnin ja tsemppiä uuteen päivään ;)!!

Anonymous said...

Taas jälleen hyödyllistä ja mielenkiintoista luettavaa :)

Kiitos Kaisa, sinusta on ollut todella paljon apua!